Dj In The Mix Ultra HD

Wat kost een DJ – Drive In Show

Als je een DJ / Drive In Show wilt huren voor een feest of een evenement dan wil je natuurlijk kwaliteit hebben, iets waar jouw gasten jaren later nóg over praten. Het zal je misschien verbazen, maar de tarieven van DJ’s / Drive In Shows liggen erg uiteen…in dit artikel lees je hoe dat zit!

Als aanbieder van DJ’s met drive in shows en organisator van evenementen maken we alle facetten van het vak mee. Van een relatief klein feest als een 50 jarige verjaardag tot een compleet evenement.
In deze blog ga ik in op het segment van de DJ / Drive In Show en niet op het segment van de bekende DJ’s van commerciële evenementen en festivals. Bij evenementen en festivals is er een verdienmodel waardoor de gage van een DJ weer terug verdiend kan worden. Ook is het zo dat de bekende DJ’s publiek trekken waardoor het evenement meer geld terug kan verdienen. De meerwaarde van de DJ ligt dan meer in het financiële vlak in tegenstelling tot een 50 jarige verjaardag of een bedrijfsfeest. Voor de nieuwsgierigen onder ons: De gage van Calvin Harris ligt tussen de $350.000 – $500.000, de gage van Martin Garrix vanaf $100.000.

Prijzen van DJ’s hangen af van het volgende:

  • Alleen DJ of Drive In Show / Maatwerk Drive In Show
  • Grootte van het feest / evenement
  • Professionaliteit van de DJ
  • Kwaliteit van de apparatuur

DJ of Drive In Show

Enkel een DJ

Het verschil tussen een DJ en een Drive In Show zit in hem in de benodigde apparatuur. Als je alleen een DJ inhuurt dan neemt deze geen geluid installatie en verlichting mee. De organisator van het feest zal die zelf moeten verzorgen, de kosten hiervoor komen dan bovenop de kosten van de DJ. De DJ’s kunnen vaak met meerdere soorten apparatuur overweg maar hebben wel een voorkeur voor merken en typen van apparatuur. Hele bekende DJ’s hebben zelfs eisen aan de merken en typen van apparatuur waarmee ze moeten werken. Deze DJ’s komen vaak maar voor een kortere duur draaien.

Drive In Show

Een Drive In Show verzorgt het complete plaatje van A tot Z en neemt alle benodigde apparatuur en verlichting mee, bouwt deze op en breekt alles weer af naderhand. Een DJ met Drive In Show heeft een of meerdere standaard shows qua geluid en licht apparatuur. Deze shows variëren veelal qua geluid en licht installatie voor het aantal gasten op het feest of evenement.  Naar gelang het aantal gasten dus meer speakers of meer van hetzelfde licht. Hij neemt zelf al zijn apparatuur mee om de avond muzikaal te verzorgen. De tarieven voor opbouwen, afbreken, inladen, uitladen, transport en verzekeringen etc. zijn in de prijs verrekend. Een DJ met Drive In Show wordt vaak voor het hele feest of evenement ingehuurd. Normale duur van het optreden ligt gemiddeld tussen de 3 en 5 uur. Over het algemeen zijn de licht shows niet erg uitgebreid en de geluid installatie beperkt tot ongeveer 75 a 125 personen.

Maatwerk Drive In Show

De DJ met maatwerk Drive In Show verzorgt net zoals de DJ met Drive In Show, de hele avond en neemt zelf alle apparatuur mee. Deze drive in show heeft veel verschillende geluid installaties ook voor grotere feesten en evenementen. De verlichting is uitgebreider en er is vaak ook bewegend licht zoals moving heads e.d dergelijke in grotere getallen beschikbaar. De Drive In Show overlegt met de klant en de bekijkt locatie om te bepalen wat de beste en mooiste lichtshow  zal zijn. Er wordt maatwerk een plan opgezet voor het verzorgen van de muzikale invulling. Hierbij komt dus ook nog een organisatorisch aspect kijken en deze boekingen worden projectmatig behandeld. Hierdoor liggen prijzen hoger dan van een standaard Drive In Show. Ook omdat meerdere apparatuur op voorraad gehouden moet worden om een breed aanbod te kunnen bieden liggen de prijzen van een maatwerk drive in show hoger.

Grootte van het feest / evenement

De grootte van het feest / evenement heeft op 2 vlakken invloed op de kosten,  namelijk de gage van de DJ en de benodigde apparatuur.

Een DJ die voor een groter publiek van bijvoorbeeld enkele duizenden gasten op moet treden vraagt een hogere gage als een DJ die voor 100 gasten op moet treden. Bij een publiek van duizenden is de organisatie bereid om meer te betalen omdat meer gasten er tegelijkertijd van kunnen genieten. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een 50 jarige verjaardag.

Hoe meer gasten er zullen zijn des te groter de geluid installatie zal moeten zijn om iedereen van de muziek te kunnen laten genieten. Hoe groter de installatie, hoe hoger de prijs. Dat komt niet alleen omdat er meer of zwaardere speakers nodig zijn maar ook omdat er veel meer aan bijkomende techniek nodig is om alles goed in te regelen. Er zijn meer uren nodig om de installatie op te bouwen en in te regelen. Hetzelfde geldt voor de verlichting. Voor bijvoorbeeld een bruiloft wordt meer aandacht besteed aan verlichting als bij een 50 jarige verjaardag. Waardoor ook hier de installaties complexer worden en meer bijkomende techniek en uren nodig zijn.

Professionaliteit van de DJ

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten DJ’s en drive in shows, je hebt:

Beginnende DJ:

Een beginner vraagt vaak helemaal niets omdat hij graag ervaring wil opdoen, het geeft geen garanties voor een goed optreden maar het kan in bepaalde situaties een leuke toevoeging aan een feest zijn. Heeft vaak zelf geen apparatuur of leent het. Garanties met betrekking tot de goede werking van apparatuur en een goede geluid installatie / licht show worden niet gegeven. De DJ heeft geen verzekeringen, zoals een aansprakelijkheids-verzekering en geen reserve materialen.

Hobby DJ:

De hobby DJ treedt wel eens op, niet alleen bij familie en bekenden. Heeft vaak apparatuur voor een hobby DJ, maar geen eigen goede geluid set of verlichting. De DJ heeft geen verzekeringen, zoals een aansprakelijkheids-verzekering en geen reserve materialen.

Amateur DJ:

Een amateur treedt wel vaker op, maar heeft naast het DJ zijn, nog een gewone baan en vind het leuk om ernaast muziek te draaien. De tarieven voor een amateur kun je vaak beter beschouwen als een onkosten-vergoeding, voor de benzine, de benodigdheden en natuurlijk voor de tijd die hij erin stopt. De gebruikte apparatuur zit net iets boven het segment van de hobby DJ. De DJ heeft geen verzekeringen, zoals een aansprakelijkheids-verzekering en geen reserve materialen.

Semi-prof DJ:

Een semi-prof is een DJ die veel optreedt en daarnaast nog een baan heeft. Zijn optredens zijn goed voor een leuk deel van zijn inkomen. Een semi-prof vraagt een prijs wat tussen de amateur en van een professional ligt. De gebruikte apparatuur is semi professioneel, veelal niet de top merken en typen die professionele DJ’s gebruiken. Ook deze DJ heeft vaak geen verzekeringen.

Professionele DJ:

Een professionele DJ heeft naast het optreden geen ander werk, en is dus full-time bezig met het vak. De tarieven voor een professional zijn (logischerwijs) het hoogst, maar een professional garandeert kwaliteit, kan grotere boekingen aan, heeft professioneel materiaal, heeft verzekeringen voor aansprakelijkheid en kan gevraagd worden om maatwerk te leveren! Omdat een professional reserve apparatuur heeft kan hij garanties afgeven op een goede werking. Een professional is op de hoogte van regelgeving qua veiligheid voor het opbouwen van geluid en licht installaties.

Als je een professional inhuurt loopt je veel minder risico.

Ook voor de apparatuur geld dat er veel verschillende prijsklassen zijn en dat hoor je terug als het om een geluid installatie gaat of je ziet het als het om een licht installatie gaat. Een echte professional zal alleen met kwalitatief goed en professioneel materiaal werken, waardoor zijn prijs hoger is dan van een amateur of semi-prof.

Conclusie:

Bedenk dus goed wat past bij jouw feest of event en hoeveel risico je wil lopen!

Call Now Button